Renovera ditt garage och välj bland olika portar från slagportar till vipportar

 

En garageport är minst lika viktigt som valet av garage när du funderar på att renovera ditt garage eller håller på att bygga ett nytt garage. En garageport bör vara snygg, hålla värmen och vara anpassad efter hur ditt garage ser ut. Om du har ett riktigt litet garage kan en klassisk garageport slagport eller en takskjutport vara det bästa alternativet medan en vikport passar bra för ett något större garage. Det finns många olika sorter av garageportar att välja på och ibland kan det därför vara lite svårt att bestämma vilken sorts port man ska välja. Här nedan kan du läsa mer om dem olika sorters garageportar som finns från slagport till vipport så att du kan få en uppfattning om vilken port som passar bäst för just dig och ditt garage.

Populära garageportar

Slagport. Är en klassisk garageport som består av två garagedörrar som öppnas utåt, vilket är perfekt för den som inte vill att garageporten ska ta något utrymme alls i själva garaget. Nackdelen med en slagport är att den kan ta upp halva garageinfarten när den öppnas och att du måste skotta snö på en stor yta framför garageporten.

Vikportar. En vikport brukar bestå av fyra delar, det vill säga två garagedörrar som båda viks åt sidan som två delar. Det finns vikportar som används till lagerlokaler och andra större byggnader dem har fler delar än fyra men. Den stora fördelen med en vikport är att den tar relativt lite plats i själva garaget, dessutom är den snygg och du behöver inte röja snö framför porten på vintern. En nackdel med en vikport är att du inte kan ha något stående efter väggarna direkt innanför porten. De finns både vikportar som öppnas och stängs elektroniskt och manuellt.

Takskjutport. Takskjutporten skjuter du helt enkelt upp mot taket i ditt garage och den tar ingen plats varken i eller utanför garaget. Om du däremot har ett förvaringsutrymme på taknivå i garaget kan du inte använda en takskjutport, i alla fall inte om den ligger närmare än två, tre meter från garageöppningen. Det finns både manuella och elektroniska takskjutsportar.

Vipport. En vipport ”vippar” du upp i garagetaket när du ska öppna ditt garage och den påminner lite om en takskjutport. Den största skillnaden är att du behöver ett visst utrymme utanför garaget när du ska öppna en vipport.